Memur zammı için gözler Başbakan'da

Haber Giriş : 29 Ağustos 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet memura yüzde 4 zammı tartışıyor. Maliye bu oranın aşılamayacağını savunurken, bütçeye maliyeti 1.7 milyar YTL olarak hesapladı. Son söz Erdoğan'da

Yaklaşık 3.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu görüşmelerde ?yüzde 4? zam öneren Hükümet, konfederasyonların tepkisi üzerine önerisini yeniden değerlendirdi. Dünkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen memur zammı konusunda Maliye Bakanlığı, zamda ?yüzde 4?lük oranın aşılamayacağını savundu. Bürokratların çıkardığı alternatif önerilerin maliyeti ortaya konuldu. Bütçeye gelecek yükü çok fazla artırmadan en alt düzey memurun maaşını artıracak bir formül aranıyor.

MALİYETİ 1.7 MİLYAR YTL

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, çalışmanın sürdüğünü belirterek, bugünkü toplu görüşmeye kadar bir netlik sağlanmaya çalışılacağını söyledi. Ancak son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek.

Geçen hafta toplu görüşmelerin üçüncü turunda hükümet, memurlara yüzde 4'lük enflasyon hedefi çerçevesinde her iki 6 ay için yüzde 2'şer zam teklif etmişti. Hükümet eflasyonunun hedeften sapması durumunda bunun telafi edilmesi sözü vermişti. Hükümetin zam önerisini sendika yöneticileri ?hakaret? olarak nitelendirerek, masayı terketmişti.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Muhasebat Genel Müdürlüğü bürokratlarının hesabına göre, memurlara ve memur emeklilerine verilecek yüzde 4'lük zammın bütçeye maliyeti 1.7 milyar YTL'yi buluyor. Maliye, yaklaşık 3.5 milyon memur ve memur emeklisini kapsayacak yüzde 2+2'lik zammın üzerinde bir oranın bütçe dengelerini bozacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Öte yandan halen 15. derecenin 1. kademesinden 684 YTL alan bir memurun maaşını daha fazla artıracak formül arayışı da sürüyor. Yapılan hesaplarda halen en alt düzeyden maaş alan 225 bin memur kadrosunun yaklaşık 160 bininin dolu olduğu ortaya konuldu. Bu memurların maaşının bin YTL'ye çıkarılması durumunda ise bütçenin yükleneceği ek maliyetin ise 570 milyon YTL'yi bulacağı hesaplandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber